Aflevering 10: Hoe maak je van een mijlpaalfeest een talentenfeest?

Twee weken geleden vierden we een nieuwe mijlpaal in het leven van onze zoon. We vierden niet alleen een nieuwe fase in zijn leven. We vierden ook wie hij is en het licht dat hij in onze wereld en dat van anderen brengt.

We maakten van zijn lentefeest een echt talentenfeest.

In deze podcast deel ik graag hoe wij dit aanpakten en hoe jij tijdens het mijlpaalfeest van je kind , de talenten van je kind kan ontdekken, (of het nu een eerste of plechtige communie, groeifeest of verjaardagsfeest is).

Lees je liever? Je vindt de samenvatting hieronder:

 


Hoe maak je van een mijlpaalfeest een talentfeest?

1. Betrek je kind bij de voorbereidingen

Het mijlpaalfeest draait om je kind:
Wat mag niet ontbreken volgens hem of haar? Wat vind hij/zij belangrijk op je feest?

2. Kies een thema

Kies ook een thema waar je kind vol van is: de ruimte, dino’s, eenhoorn, ballet, voetbal etc.
Doe iets waar je kind ècht blij van wordt: verkleedparty, een speurtocht, reuzegezelschapsspelen, uitdagingen, een springkasteel, talentenshow etc

3. De ceremonie of viering

Bij Fairytale Moments downloadden we het gratis ebook dat we gebruikten als leidraad. Heb je meer nood aan inspiratie, dan kan je bij haar een heus werkboek downloaden, een echte aanrader!

Deze activiteiten kan je doen om de talenten van je kind te leren kennen èn ze extra in de picture zetten. Houd rekening met je kind: heeft die een hekel aan de spotlight kies dan niet voor de talentendouche.

  • wensboom of talentenboom voor kinderen die niet graag in middelpunt van de belangstelling staan: laat de gasten leuke eigenschappen/talenten/wensen op kaartjes schrijven en hangt ze in de boom
  • talentenwolk: pas dit aan aan de talenten van kind: tde eigenschappen op een voetbal of tennisbal schrijven, gezelschapsspellen bv eigenschappen op de stukken van Jenga schrijven, op de achterkant van een puzzel die je liet maken met foto van kind de eigenschappen schrijven, gouden sterren gebruiken

talentenweb lentefeest

  • talentendouche: iedereen spreekt de talenten uit, terwijl je kind in het midden van de kring staat, als dan niet in combinatie met een bol wol (iedereen houdt een stuk touw vast en gooit de bol wol naar de gevierde. Die houdt op zijn beurt het touw vast en gooit het naar iemand anders. Er ontstaat een heel web waardoor iedereen verbonden is.
  • talentenportet: laat een grote foto van je kind afdrukken en hang met post its de eigenschappen rond de foto
  • talentenschatkist: iedereen brengt een voorwerp mee dat hen aan de feestbeest doet denken en die stoppen ze dan in de schatkist.
  • totemnaam verzinnen: een eigenschap met een krachtdier erbij
  • samen dromen over de toekomst: waar droom het feestbeest van? Samen denken jullie dan na over eigenschappen van je zoon of dochter die kunnen helpen bij het bereiken van de droom en natuurlijk hoe de talenten van de gasten daarbij kunnen helpen. Je kind voelt zich dan gedragen en gesteund.

Is de aandacht tijdens een viering niet een talent van je kind? Splits het dan op in stukjes en werk ze uit als opdrachten voor tussendoor.

4. Muziek

Kies voor nummers die de gevierde zelf leuk vindt. Wij kozen voor :

  • Ge zijt wie ge zijt (De Mestkever)
  • Leef (Like me)
  • Dance monkey (Tones and I)

Hier vind je een uitgebreide lijst met mooie groeifeestliedjes. 

5. De sprong

Laat je kind symbolisch over de mijlpaal springen: met een stevige aanloop, vol vertrouwen. Ondersteunt en aagemoedigt door zijn liefdevolle familie.

Geniet ervaaaaaaan!

de sprong lentefeest mijlpaalfeest

6. Extraatjes

Wil je liever een ceremoniemeester?

Vera Daniëls onze ritueelbegeleidster tijdens ons huwelijk en de twee doopfeesten van de kinderen
Fairytale Moments
Sofie Keppens
Sara Demaret begeleidt rituelen
Barbara Raes
Blog van de Leuke Wereld

Wil je ook die coole talentennamen van je kinderen ontdekken? Schrijf je dan in voor de (wachtlijst) van de Samen Groeien Academie en ontdek hoe je vanuit die talenten het zelfvertrouwen van je kind kan doen groeien.

Samen Stralend Groeien met je gezin

Tags


Deze vind je misschien ook interessant: 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!